Klokgebouw Strijp-s Eindhoven koffiebar Dafeine coffee mobiele barista huren

Summer Coffee bij Never Ever Blue

Met een volgeladen DAF rijd ik naar het clubhuis van Never Ever Blue voor een spreekbeurt over mijn ervaringen bij Argote Specialty coffee in Colombia. Aan de hand van foto's, filmpjes en mijn persoonlijke verhalen neem ik de luisteraars mee naar de Narino regio in het zuiden van Colombia. De Dafeine is dit keer niet volgeladen met koffie, water en melk maar vooral met mijn persoonlijke verzameling koffie spullen. En...... mijn Variomatic uit 1973 met die kekke La Marzocco espressomachine kan natuurlijk niet ontbreken tijdens dit moment.

Dafeine coffee strijp s koffiestop

In alle eerlijkheid bemerk ik bij mijzelf ,op weg naar Strijp-s in Eindhoven, enige zenuwen. Deze nemen een vogelvlucht met mij wanneer ik diverse stopcontacten op de locatie probeer om de espresso machine op temperatuur te krijgen, maar telkens springen de stoppen! De lobby van het gebouw is inmiddels geheel zonder stroom en uiteindelijk vind ik een stopcontact waarop niets anders is aangesloten. Want die 16 ampère heeft mijn coffee werkpaard toch echt nodig. Na het testen van de eerste espressoshots verdwijnen de zenuwen als sneeuw voor de zon. Innerlijke rust komt hiervoor in de plaats, want dit is het liefst wat we doen. Mensen blij maken met koffie!

mobiele barista Eindhoven coffee to go

Het is nog vroeg op de woensdagochtend en de koffie vind gretig aftrek. Wat de gasten op dat moment nog niet weten is dat zij een cafeïne vrije koffie uit Sumatra drinken. Coffee zonder cafeïne is allang niet meer zo smaakloos als een paar jaar gelden. En de hoeveelheid cafeïne zal deze ochtend fors toenemen bij de aanwezigen. Na de ontvangst bij de babyblauwe DAF voor het Klokgebouw op Strijp-s nemen we de gasten mee het pand in op weg naar de 4de verdieping. De ontvangst en begeleiding van het Never Ever Blue team is een weldaad. Het ‘ontzorgen’, verwelkomen, verbinden en verwonderen is hun op het lijf geschreven. En dan hebben we het nog niet eens over het oog voor details. Allemaal heel herkenbaar en ik voel mij direct thuis bij Never Ever Blue. Mijn woorden, voor mijn coffee workshop, komen als vanzelf uit mijn mond zodra de eerste foto op het presentatiescherm verschijnt.

Argote specialty coffee Dafeine

Ik begin mijn verhaal hoe het is om opgenomen te worden in deze fijne familie en om gedetailleerde informatie uit de eerste hand te krijgen over het gehele koffieproductieproces. En wat deze buitengewone ervaring met mij doet bij elke kop koffie die ik bij Dafeine maak en vervolgens van mijn hand in de jouwe terechtkomt. Op een gegeven moment verschijnt de foto van Cascara op het scherm en dat is voor mij het signaal dat het tijd is voor het prikkelen van de zintuigen van de luisteraars.

cascara koffie colombia coffee

Cascara is de schil van de koffie bes. (Ja.... de koffieboon, zit in een bes en groeit aan een struik). Ik vertel dat door het drogen van de schil en de verdere verwerking ervan, dit een extra inkomstenbron vormt voor de boer. Naast dat de schillen ook eventueel als compost teruggebracht kan worden op de coffee plantage. Ik laat de cascara de luisteraars ruiken en vraag waaraan het hun doet denken. Vervolgens geef ik aan dat het drankje dat voor hun op het tafeltje staat een ice tea is. Inderdaad, thee tijdens een Coffee workshops, hoezo? Aan de schillen van de koffiebes heb ik een hoogwaardige thee en specerijen toegevoegd, om na 12 uur trekken in de koelkast een homemade ice tea te krijgen. Ik geef de gasten aan dat het tegenwoordig in de specialty coffee bars in Eindhoven en ver daarbuiten mogelijk is om de cascara te kopen. En waarmee je niet alleen een ice tea kan maken maar ook heerlijke koude en warme dranken en dat je het tevens kan toevoegen als ingrediënt in je huisgemaakte zoete lekkernij. Het draaiboek dat ik voor mezelf had gemaakt, om enige structuur aan te brengen in mijn presentatie, hielp mij fantastisch. Nou ja draaiboek. Op het moment van het verschijnen van de volgende foto wist ik dat het weer tijd is voor de volgende koffie.

koffie drinken koffie leuten koffietijd

Voor alle deelnemers had ik een flesje colddrip coffee gemaakt als cadeautje voor thuis na de presentatie. Ik legde uit aan de hand van de installatie, die ik had meegenomen, wat colddrip coffee is en hoe je het maakt. Vervolgens vulde ik longdrink glazen met ijsblokjes en havermelk en voegde een shot colddrip toe. Met een Dafeine blauw papieren rietje, was het zomerse drankje helemaal af.

filter coffee slow coffee eindhoven barista

Mijn energie was niet meer te stoppen. Na het laten zien van een echte koffieplant, het laten ruiken van groene koffie, want ja.... de koffie krijgt pas zijn bekende kleur na het branden van de koffie, kwam het einde inzicht. Gasten bleven zelfs na de presentatie, tijdens het maken van filterkoffie, vragen stellen en pas in de middag vertrok ik met een voldaan gevoel en met veel energie naar huis. Wat heb ik een leuke ochtend gehad op Strijp-s in Eindhoven!

coffee workshop Dafeine Strijp s Eindhoven